婚前财产公证 --- 必读

Chiu 2011-7-19 8842




我愿嫁你愿娶……… 但要先签合同

比利时过去3个月签定的婚前财产公证再创记录, 比上季度上升55.4%.(因为夏天结婚的人比在春天结婚的人多地少) , 比去年同期上升8.9%. 这说明了婚前财产公证越来越步入婚姻了. 原因何在, 以下简单翻译一下 :

1. 现实如此, 比利时3个婚姻之中就有一个是离婚收场的, 离婚率1/3, 离婚是个悲剧, 跟要成为陌路人分财产是一种伤痛, 于是婚前财产公证就有了存在的意义了.
2. 既然离婚率这么高, 也就是说, 经历过离婚的人很多, 再婚的人也不少, 看见过父母离婚闹上法庭的子女, 看见过朋友为离婚闹上法庭的人很多…… 离婚已经与吃饭睡觉一样普遍了. 人们不想这折腾的而发生率很高的事情发生在自己身上出现. 于是, 婚前财产公证就火起来了.
3. 婚前财产公证 可以帮助你计划你以后的财产分配, 因为法律把婚姻定性为3类, 不同类别的婚姻对财产分配是不一样的, 与之而来, 你要交的遗产税也不一样. 善用婚前财产公证可以帮助你减免很多遗产税, 也可以帮你灵活分配遗产给配偶和子女. 下文中的例子计算出一个有2个孩子的家庭如何利用婚前财产公证在25万遗产的基础上省6000欧遗产税.
4. 随着结婚年龄的压后, 不同以前了. 以前都20开头就裸婚了, 都刚毕业上班.都穷光蛋, 不在乎. 你30才结婚, 工作多年也少有积蓄房产什么的, 或上辈去世给你留下遗产, 要跟空身入家的另一半成家. 你可能不愿意在1/3离婚率的机会下把祖业分一半给已成陌路的ta.


其实婚前财产公证没有对和错,
只是有人感性的看婚前财产公证(还没结婚就算着离婚保障, 这婚怎么结啊 ? 如果你心里有我, 不应该计较什么……)
也有人用理性的目光看婚前财产公证.
但最重要的是2人是否相爱. 法律上的婚姻本来就是一种承诺也是一种约束, 既然选择结婚, 何耐结婚证书里面再夹一纸婚前财产公证 ?

对于中西婚姻, 很多时候, 中方可能是比较 » 弱势»的一方, 爱情虽然是盲目的, 但不等于你就可以闭上眼睛看也不看了. 因为婚前合同仍然是一份合同, 签了字是要遵守的. 合同的意义也基于双方都同意的条件下. 不要让西方在合同上写只利于西方的条文. 所以合同上的条件是可以双方协定的. 问题是中方通常不懂本地语言, 而婚前财产公证通常是用本地语言起草的. 中方可以以示公平要求出一份中文法院翻译件. 在公证人那里签约的时候把中文翻译件作为副本一同签约, 这样才是对自己有个交代.

说到这里, 不免要卖个广告, 这婚前财产公证的翻译和权利咨询, 本人经常做.
可以联系 0473-236 836 honchiu_leung@hotmail.com


"Ja, ik wil ... maar eerst alles op papier" - (top)
Nooit werden zo veel huwelijkscontracten afgesloten als in de afgelopen drie maanden. Oké, de lente is in het land, maar er is meer aan de hand. Jonge trouwers willen hun zaakjes tot in de puntjes geregeld zien. Hertrouwers kennen het klappen van de zweep, maar ook gehuwde koppels beslissen alsnog een contract op te maken om te hoge successierechten te ontlopen.
-----------
De afgelopen drie maanden steeg het aantal huwelijkscontracten met 55,4%. Dat is deels te verklaren door de traditionele boost die de lente geeft aan trouwlustigen. Maar de stijging van 8,9% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is niet te verklaren door de trouwkriebels in het voorjaar.
"Daar zijn verschillende redenen voor", zegt Bart van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. "Eén op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Daarom krijgen wij heel wat vragen van mensen die hun zaakjes geregeld willen zien als ze toch de sprong (opnieuw) wagen. Er is vooral veel interesse voor successieplanning om na het overlijden van een partner belastingen te vermijden. Want als er geen contract is, wordt de woning automatisch verdeeld onder de langstlevende echtgenoot en de kinderen. Die eerste hoeft daarop geen successierechten te betalen, de kinderen wel. Is er een huwelijkscontract opgesteld met de clausule van keuzebeding, dan kan er makkelijk geregeld worden wat naar de overblijvende echtgenoot gaat en wat naar de kinderen. Op die manier is de partner financieel beschermd en kunnen de overige bezittingen met een minimum aan successierechten overgedragen worden op de kinderen."
Alles op papier
Belastingen vermijden is niet de enige reden waarom mensen hun financiën geregeld willen zien vooraleer ze in het huwelijksbootje stappen. "We zijn angstiger geworden als het op trouwen aankomt", zegt echtscheidingsadvocate Liliane Versluys. "Mensen denken veel meer na dan vroeger. Ze willen alles op papier zien om problemen te voorkomen als het fout loopt. Dat geldt niet alleen voor hertrouwers die al een traumatische echtscheiding achter de rug hebben. Ook veel jonge mensen willen een uitgekiend contract vooraleer ze hun jawoord geven. We trouwen ook steeds later. Daarom is de kans groter dat iemand al een eigendom heeft. Ook de rol van de ouders is niet te onderschatten. Als zij investeren in het huwelijk van dochterlief, willen ze de garantie dat hun geld niet bij de ex belandt in het geval van een scheiding."
Dat we onze bezittingen steeds beter beschermen, zelfs voor onze toekomstige partner, bevestigt ook Van Opstal. Toch is het niet enkel eigenbelang dat ons drijft. "Vaak worden de contracten opgesteld uit bezorgdheid en om de partner financieel te beschermen."
6.000 euro voordeel bij erfenis
Indien een huwelijkscontract met de clausule van keuzebeding wordt opgesteld, kan er bespaard worden op successierechten. In een familie met twee kinderen waar een van de partners overlijdt en er geen huwelijkscontract is, gaat de verdeling als volgt: op een bedrag van 250.000 euro (dat in de nalatenschap van de overledene zit) moet er 19.500 euro aan successierechten betaald worden wanneer de nalatenschap volledig toekomt aan de langstlevende echtgenoot. Via de clausule van keuzebeding in een huwelijkscontract kan de langstlevende partner beslissen dat het bedrag opgesplitst wordt in bijvoorbeeld drie delen van elk 83.000 euro. Omdat dit bedrag zo in een lagere schijf terechtkomt, dalen de successierechten. Dan moet elk van de partijen slechts 4.470 euro betalen. Drie keer 4.470 is 13.470 euro aan successierechten. Een belastingvoordeel van 6.030 euro.
(TD)
© 2011 Het Laatste Nieuws

最新回复 (7)
  • Chiu 2011-7-20
    引用 2
    人们口头上说的“婚前财产公证”其实处理的是婚后财产的分配问题。 之所以在口头上不叫婚后财产公证, 是因为通常是在结婚前签这个合同的, 所以大家都习惯了叫它作“婚前财产公证”

    补充内容 (2011-8-6 07:22):
    但“婚前财产公证”也没说错, 因为未免以后有争议, 未婚双方可以把属于自己的财产列入公证书的财产清单上的。
  • ice 2011-8-5
    引用 3
    如果已经结婚了,还可以再签类似的合同吗 ?
  • Chiu 2011-8-6
    引用 4
    要通过法院进行和批准。 很麻烦很麻烦
  • nhm 2011-8-12
    引用 5
    而且婚后再签很贵
  • carine69 2011-8-19
    引用 6
    我有点搞不清这里的法律, 在比利时离婚势将两人“共同”名下财产平分, 或是将两方各拥有的财产作分配? ?

    ps.若之前在第三国结婚(Australia),离婚时是依中国,比利时或澳洲的法令走呢?
  • 南北东西 2011-9-12
    引用 7
    回复 Chiu 的帖子

    CHIU,你好,请教下,如果什么合同都没签的话,那么离婚财产是怎么是分配的,听说比利时血缘财产继承法,只要是婚前的财产,不公证也是属于婚前的财产。
  • wangxiaoer 2011-9-13
    引用 8
    回复 Chiu 的帖子

    如果女方比男的有钱,女的钱是婚前的,结婚没做财产公证,离婚的话,女的婚前财产也要拿出来分吗?(女的也不想要男方的钱,净身出户行不)
返回